Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naše zkušenost se solárními panely na střeše firmy

Náklady na spotřebu energie patří mezi nejvyšší režijní náklady firmy. Východiskem z této situace může být využití solární energie. Rozhodl jsem se tedy přiblížit, jak probíhalo pořízení solárních panelů u nás a jaké jsou výsledky.
Střecha firmy s nainstalovanými solárními panely.

Proč jsem se rozhodl pro solární energii

Jako u každého obchodního rozhodnutí jsme zvažovali pro a proti. Věděli jsme, že fotovoltaická elektrárna je dlouhodobá investice, jejíž návratnost vyžaduje čas. Nakonec při rozhodnutí hrály podstatnou roli tyto motivy spojené s jejím vybudováním a provozem:  

  • úspora finančních prostředků,
  • energetická nezávislost,
  • návratnost nižší než 10 let,
  • snížení uhlíkové stopy firmy (při výrobě energie nevznikají žádné spaliny). 

Mezi rozhodnutím instalovat solární panely na střechu a spuštěním solární elektrárny uběhly 3 měsíce. Je potřeba také říct, že jsem se pro instalaci rozhodl už před rokem, tedy ještě před situací na Ukrajině a velkým růstem ceny energií. I tehdy mi to dávalo smysl.

Jaký jsem zvolil systém?

Systém jsme vybrali na základě doporučení dodavatele. Fotovoltaická elektrárna byla dodána firmou jako komplet, tzn. fotovoltaické panely, měnič, baterie a elektrorozvody vč. měření.  

Při výběru panelů byly důležitými parametry jejich výkon a účinnost. Pro naši elektrárnu jsme zvolili solární panely se zárukou 10 let na materiál a výrobu, s 25letou zárukou na výkon s tím, že po dobu 25 let nepoklesne pod 85 %. Panelů bylo třeba 32. 

Výkon vybraných panelů je 9,76 kWp a v letošním roce vyrobila naše fotovoltaická elektrárna 11 620 kWh, což je o 19 % kWh více, než jsme předpokládali. Při výpočtech jsme vycházeli z informací, že v Česku bývá kolem 1 000 hodin slunečního svitu za rok. Letos ho bylo ale více, což se pozitivně projevilo na výrobě elektřiny.

Printscreen z cloudové aplikace na sledování energetické situace FVE.

Součástí systému je také střídač (měnič), což je malá krabička, ve které se přeměňuje stejnosměrné napětí, které vyrábějí panely, na střídavé napětí elektrické sítě. Použili jsme 3f asymetrický měnič s bateriovým úložištěm o kapacitě 11,6 kWh. 

Solární baterie umožňuje energii uložit na později, např. jako zálohu pro neočekávaný výpadek elektrické energie. Tento záložní zdroj zajistí chod IT systému zhruba na 3 hodiny, což stačí na vytvoření zálohy důležitých dat. Uloženou energii můžeme také využívat v době, kdy slunce nesvítí.

Instalace

S instalací fotovoltaické elektrárny bylo spojeno několik kroků, kterým se nevyhnete:

  • uzavření smlouvy o dílo s dodavatelem,
  • vyřízení připojení elektrického mikrozdroje do energetické soustavy distributora elektrické energie,
  • samotná instalace solární elektrárny,
  • získání revizní zprávy,
  • připojení mikrozdroje do energetické soustavy distributora.

Průběh instalace

Instalace solární elektrárny probíhala ve 2 etapách. Během jednoho dne firma nainstalovala na střechu budovy solární panely. Následně elektrikář 2 dny instaloval střídač s baterií a připojením jak do vnitřní elektrické sítě, tak do distribuční soustavy. Měsíc po revizi fotovoltaické elektrárny nainstaloval ještě technik 4kvadrantní elektroměr, který měří elektrickou energii oběma směry. 

Cena solární elektrárny 

A teď to, co vás zajímá asi nejvíce. Celková investice byla 465 000 Kč s návratností cca 5,5 roku (465 000/11 620 x 7,3 = 465 000/84 826 = 5,5) při aktuální ceně 7,30 Kč/kWh a roční výrobě 11 620 kWh elektrické energie. 

Kdyby nedošlo k zastropování cen elektrické energie, při vyšší ceně za kWh by se doba návratnosti investice zkrátila. 

Jak hodnotím své rozhodnutí po roce provozu 

Mým cílem bylo snížit dodávky elektrické energie z konvenčních zdrojů o přibližně 50 %. V současné době nám fotovoltaická elektrárna pokryje 36 % roční spotřeby elektřiny a ročně spotřebujeme jen 70 m3 vody. Předpokládám, že brzy budeme čerpat ze slunce až 75 % energie, ale už nyní jsem spokojený.

Nemusím řešit rostoucí ceny energií a navíc svým rozhodnutím přispívám k ochraně životního prostředí, protože solární elektrárna má nemalý dopad na snížení uhlíkové stopy (11 620 kWh x 581 g = 6 751 220 g CO2 = 6,75 tun CO2).

Tímto článkem bych vás chtěl inspirovat alespoň k zamyšlení, jestli pořízení fotovoltaické elektrárny není vhodnou cestou také pro vaši firmu. I malá solární elektrárna může sloužit jako záložní zdroj v době výpadku proudu a přinese vám benefity v podobě úspory finančních prostředků a nezávislosti na komerční distribuční síti. 

Autor: Vladimír Křiva | pátek 16.12.2022 13:21 | karma článku: 21,85 | přečteno: 1263x
  • Další články autora
  • Počet článků 1
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1262x
Vystudoval jsem elektrotechnologii na Vysokém učení technickém v Brně. V roce 2001 jsem založil firmu specializovanou na prodej inkoustů, tonerů a počítačového hardwaru soukromým firmám i státním institucím. Ve firmě PREMO působím 20 let – aktuálně na pozici ředitele a jednatele.

Seznam rubrik